UWAGA! 22 listopada w godzinach 22:00-23:00 na terenie miasta, może nastąpić obniżenie ciśnienia wody. Za utrudnienia przepraszamy.

Jakość wody

OCENA JAKOŚCI WODY  za 2020 rok

OCENA JAKOŚCI WODY za 2021 rok    "Czytaj dalej"

 

TWARDOŚĆ WODY

Twardość wody, którą pijemy, zależy od zawartości związków wapnia i magnezu.

Dawniej była określana jako tradycyjna miara zdolności wody do reakcji z mydłem (wytwarzania piany).

Sole wapnia i magnezu dostają się do wody w wyniku kontaktu zawartego w niej dwutlenku węgla z glebą i skałami zawierającymi wapienie i magnezyty. Wówczas trudno rozpuszczalne w wodzie wapienie i magnezyty przekształcają się w dobrze rozpuszczalne w wodzie wodorowęglany wapnia i magnezu (chemiczne wietrzenie wapieni).

Twardość wody jest określana przez konsumentów mianem popularnego "kamienia". Kamień to wytrącony podczas gotowania (czy podgrzewania wody) węglan wapnia i magnezu. Sam proces wytrącania w uproszczeniu, polega na tym, iż podczas podgrzewania, czy gotowania wody następuje odgazowanie rozpuszczonego w wodzie dwutlenku węgla. Dwutlenek węgla utrzymuje węglany wapnia i magnezu w stanie rozpuszczonym, natomiast gdy zostanie z wody usunięty węglany wytrącają się tworząc osad.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, dopuszczalna  twardość wody waha się w granicach 60-500 mg CaCO3/l .

 

Twardość wody w Starogardzie Gdańskim wynosi maksymalnie 300 mg CaCO3/l
co odpowiada 16,8 oN (°dH) lub 6 mval/l.

 

Zgodnie z poniższą tabelą w naszym mieście do Państwa kranów dopływa woda średnio twarda.

 

SKALA TWARDOŚCI WODY:

 

SKŁAD MINERALNY

Starogardzka kranówka jest wodą niskozmineralizowaną, co oznacza, że w jednym litrze uzdatnionej wody znajduje się około 14 mg magnezu oraz 93 mg wapnia – biopierwiastków odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.

 

Ilośc składników mineralnych w starogardzkiej wodzie

skład mineralny wody

 

 

 

 

 

 

 

 

Działalność - woda